Smappy gaat Sint Maarten

Geplaatst in: Nieuws | 0

Sint Maarten met SoYoung

11 November is de dag! Vele kinderen kijken er al tijden naar uit. Het is misschien een beetje een ondergeschoven kindje (aan het worden?) tussen al het Halloween-, Sinterklaas- en Kerstgeweld in, maar toch vraagt ook dit feest wel de nodige voorbereiding. Er moet natuurlijk een lampion gemaakt worden, er moet een stevige kinderrugzak zijn zodat het snoep veilig vervoerd kan worden, en er moet worden bepaald wie de “partner in crime” wordt.

Maar eerst, wat is Sint Maarten eigenlijk? 11 November is de naamdag van Martinus van Tours, ofwel Sint Martinus. Sint Martinus was een heilige die zo rond 316 werd geboren. De naam van het feest is aan hem ontleend, maar dit zegt nog niet dat dit een feest ter ere van deze man is. Lastig stukje geschiedenis dus en de meningen over de werkelijke oorsprong zijn verdeeld zoals je hier kan lezen. Religieus feest, Germaans oogstfeest, bedelfeest of gezinsfeest, er is overal wat voor te zeggen. Laten we het erop houden dat het een kinderfeest is.

En een kinderfeest was het, dat herinneren wij ons van Smappy nog wel! Al weken van te voren begonnen de voorbereidingen op school met het maken van de lampion. Die moest natuurlijk wel stevig zijn, want het kon wel eens guur weer zijn zo half november. Er moesten liedjes ingestudeerd worden en de route moest bepaald worden. Druk dus in ons jonge kinderleven.

Kinderrugzak van SoYoung Sint MaartenEn dan… lampion aan, tas mee en de deur uit en zingen maar. Wij waren wel die kinderen die de kortste liedjes zongen om snel weer verder te kunnen, want je moet zo’n avond toch een beetje efficiënt aanpakken hè! Maar alle lof voor de kinderen die zich er niet zo makkelijk vanaf maakten en alle tijd namen om de prachtigste liedjes ten gehore te brengen.

Op het eind van de avond werd de buit uitgestald en zorgvuldig gesorteerd. Mandarijntjes voor mama. Van die dikke taaie spekblokken voor papa. De verse pepernoten in een pot. Zuurtjes en andersoortig verpakt snoep in een andere pot. Ik dacht elke keer weer dat ik voor de rest van het jaar genoeg snoep had, maar dat viel toch altijd een beetje tegen!

Onze dochter is nu net begonnen met alle voorbereidingen op school. Ze vindt het heerlijk zingend langs de deuren te gaan, dat hebben we voorgaande jaren wel gemerkt, dus het wordt weer genieten! We geven haar een mooie kinderrugzak van SoYoung mee, zodat ze genoeg ruimte heeft voor al het snoep (en mandarijntjes) die ze met haar fantastische gezang ongetwijfeld gaat ophalen! Succes meid!

Laat een Reactie Achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.