Schoon drinkwater?

Geplaatst in: Nieuws | 0

Kraanwater filteren?

Kraanwater bevat van nature een aantal bouwstenen die je lichaam nodig heeft. Niet alleen mineralen als calcium en magnesium, maar ook natrium en kalium. Onmisbaar dus. Van Nederland wordt vaak gezegd dat het kraanwater tot één van de schoonste en zuiverste van de wereld behoort. En inderdaad, het drinkwater van Nederland behoort nog steeds tot de top van de wereld. Kraanwater filteren lijkt dus onzin. Maar mede door de klimaatverandering en de bevolkingsgroei komt de kwaliteit van het drinkwater ook in Nederland onder druk te staan.

De RIVM meldt in het onderzoeksrapport “Impact klimaat op oppervlaktewater als bron voor drinkwater” uit 2013 al het volgende:

“Als gevolg van klimaatverandering verandert de hoeveelheid aangevoerd oppervlaktewateren ook de kwaliteit van dit aangevoerde water. Tijdens perioden van droogte is de invloed van (punt)lozingen op de waterkwaliteit veel groter omdat deze minder worden verdund. Door klimaatverandering komt zowel de beschikbaarheid van voldoende water als de kwaliteit van het beschikbare water onder druk te staan.”

De impact van de klimaatverandering op de kwaliteit van het drinkwater wordt ook in onderstaand plaatje weergegeven.

kraanwater filteren

Daarnaast wordt in het rapport geschreven dat de kwaliteit van het oppervlaktewater steeds meer achteruit gaat, doordat er steeds meer resten van geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes in het water zitten en deze er (bijna) niet uit te halen zijn.

In de media

Vitens heeft zich recent in de media  uitgelaten over de kwaliteit van ons drinkwater. Een aantal zaken dragen volgens Vitens bij aan de verslechtering van de waterkwaliteit:

  • We verbruiken meer water, waardoor het aanvoeren van schoon drinkwater een steeds grotere uitdaging wordt
  • Er sijpelen steeds meer chemische stoffen in ons drinkwater door. Gewasbeschermingsmiddelen, mest en medicijnresten komen steeds vaker in het grondwater terecht en deze stoffen zijn zeer moeilijk uit het water te filteren
  • De stijging van de zeespiegel zorgt voor een toename van zout in het oppervlakte water.

Het AD heeft zelf een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het drinkwater op 6 plekken in Zuid-Holland en daar een artikel over gepubliceerd. In samples van alle 6 locaties bleek de stof GenX te zitten. Een toxische stof, waarschijnlijk geloosd door het chemiebedrijf Chemour. 2 Waterzuiveringsbedrijven in de omgeving maken zich grote zorgen, want deze stof laat zich niet makkelijk uit het water filteren.

Filteren of niet?

Ja inderdaad, het Nederlandse kraanwater behoort tot de top van de wereld, maar het wordt wel steeds moeilijker om aan de strenge eisen te voldoen. Steeds vaker worden er sporen van ongewenste stoffen in het kraanwater gevonden. Meestal nog in zeer kleine hoeveelheden die, volgens de normen, niet schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ze zijn er wel. Het kraanwater filteren verbetert de kwaliteit dus zeker.

Smappy kiest voor de filters van het Nederlandse Owell. Het koolstoffilter filtert bacteriën, chloor, chemicaliën, kalk, nare geurtjes en andere ongewenste stoffen uit het kraanwater. Owell waterfilters zijn makkelijk in gebruik, goedkoop en ideaal voor op reis. Lees hier meer!

Laat een Reactie Achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.