Kraanwater, wat kost dat nou?

Geplaatst in: Nieuws | 0

Elk waterzuiveringsbedrijf in Nederland hanteert eigen tarieven, die opgebouwd zijn uit kosten voor een kubieke meter water (1.000 liter) en vastrecht. Wij hebben als gezin volgens onze laatste jaarrekening 90m3 water verbruikt, wat omgerekend €2,03 per kubieke meter kostte (PWN). Met 90m3 zitten we dan redelijk op het gemiddelde waterverbruik volgens het Nibud. Maar toch, één kubieke meter water is 1.000 liter. 90m3 water is dus 90.000 liter!! Dat klinkt ons best veel in de oren. Maar goed dat is een ander verhaal.

Laten we dus zeggen dat ons kraanwater €2 per 1.000 liter kost. Laten we dan eens kijken naar een fles water in de supermarkt. 6 flesjes Albert Heijn eigen merk water van 0,5 liter gaan voor €1,89 over de toonbank. Een verpakking als deze, waar dus 3 liter water inzit, kost bijna net zoveel als 1.000 liter water uit de kraan!

Vergelijking kosten kraanwater en bronwater

En het milieu?

Op de site van het Recyclingnetwerk is in een mooie tabel te zien dat het gebruik van PET flessen voor drinkwater sinds 2000 van 50 miljoen bijna is 600% gestegen is tot bijna 300 miljoen eind 2012. Het zijn oude cijfers, maar de trend is wel duidelijk! Als je dan ook nog bedenkt dat er een verschuiving heeft plaats gevonden van PET flessen met statiegeld naar PET flessen voor éénmalig gebruik (weggooi flessen) dan hoeven we niet lang na te denken over de invloed die dit heeft op het milieu. Even wat feiten:

  • Dagelijks worden in Nederland meer dan 500.000 plastic flesjes weggegooid. Slechts 20% wordt uiteindelijk gerecycled
  • 70 tot 90 procent van het afval in zee en op de stranden is plastic afval
  • Het duurt tientallen jaren voordat plastic in de natuur wordt afgebroken

Ok, ik ben om! Hoe kan ik bijdragen?

Het is eenvoudig. Koop geen plastic flessen meer, maar neem water mee uit de kraan in een mooie RVS waterfles! De RVS flessen in ons assortiment zijn prachtig, veilig en zijn van hoogwaardige kwaliteit. Je water zal altijd vers en fris smaken! Beter voor het milieu, zuiniger voor de portemonnee en veel mooier om te zien!

Dus waarom wachten? Koop een prachtige duurzame drinkfles en help ook mee de plastic afval berg te verminderen!

Laat een Reactie Achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.